Falupartiets svar på frågor från Radio Dalarna

1.Vad tycker ni är den viktigaste valfrågan i kommunen? Varför?
 
Svar: Jämställdhet och jämlikhet. I Falun finns det 51% kvinnor och 49% män. Ändå styrs Falun "generellt" av en svenskfödd man 55+
Svar: Falupartiet anser inte att ett välfärssamhälle ska acceptera:
-att 15% av Faluns ungdomar inte klarar av att genomföra ett gymnasieprogram.
-att anställda inom Falu Kommun (offentlig sektor) skall gå ner i arbetsid med bibehållen lön istället för att få ”lika lön för lika arbete”. Dvs samma förutsättningar som typiskt manliga yrken. I en förlängning så påverkar även ”6 timmars arbetsdag med bibehållen lön” kvinnornas/offentligt anställdas pension negativt.
-att det i stort sett bara är män som sitter på ledande politiska poster och i kommunala bolag.
- att Falun har allt för få kvinnliga företagare
- att så många äldre (framförallt kvinnor) inte ska få möjlighet att flytta till ett äldreboende utan istället hänvisas till enbart hemtjänst.
 
2.Många föräldrar i Falun oroar sig över stora barngrupper inom förskolan. Hur tycker ni att det fungerar idag? Är grupperna för stora? Hur många barn vill ni max att det ska vara i en grupp? Hur vill ni jobba för att uppnå detta i så fall?
Svar: Nej, det fungerar inte idag! Barngrupperna behöver minskas i förskolan, förskoleklass och framförallt på fritidshemmen. I september 2010 satt samtliga partier på Främby Hus och lovade minskade barngrupper. Majoriteten (S och MP) har satsat 20 miljoner kronor under mandatperioden på att minskat barngrupperna på förskolan (40 anställda) , men samtidigt användt pengarna till annat. Detta är inte acceptabelt! Falupartiets ambition är att maxantalet ska motsvara jämförbara kommuner/rikssnittet.
 
3.Vet du och ditt parti hur mycket pengar som totalt har lagts ner på Skid-VM hittills? Hur mycket är det i så fall? Vill ditt parti se någon gräns för hur mycket pengar som kommer läggas på Skid-VM totalt? Hur mycket i så fall? Anser ditt parti att Falun borde ansöka om att få arrangera Skid-VM igen framöver? Varför/varför inte?
 
Svar: Det har hitintills investerats ca 250 miljoner kronor. Slutnotan på investeringarna kommer troligtvis att sluta på 300 miljoner kronor. Omräknat till årlig driftsbudget innebär det att Faluborna kommer att ha en årlig driftskostnad på ca. 30 miljoner kronor per år för detta Skid-VM (under 30 år). Sen är det flera tjänstemän som har arbetat med Skid-VM under 2014 utan att det ”syns i budgeten”.
Falu kommun ska satsa på ett ytterligare Skid-VM. Infrastrukturen/Lugnet måste användas maximalt nu när infrastrukturen redan finns där.
 
4.Många skolor i Falun har eftersatt underhåll, vad vill ditt parti göra åt detta? Hur mycket pengar är ni beredda att satsa? Finns det andra saker inom skolan som ni tycker är viktigare att prioritera?
 
Svar: Falupartiet har alltid drivit frågan om ökat underhåll av kommunens skolor. Det måste öka till minst det dubbla. Skolan måste även få ytterligare resurser så att ”alla elever klara av att genomföra ett gymnasieprogram.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0