Tokigare kan ingen vara........än folkpartiets politikerskara.................

De senaste dagarna har Falu Kurirens ledare diskuterat prostitutionens vara eller inte vara. Upprinnelsen till diskussionen är riksdagsledamoten Camilla Lindbergs (fp) uttalande om sexköpslagen. Att en del prostutition är dålig, annan sund. ??????????????????????????????

Jag är utbildad sjuksköterska sedan 25 år tillbaka och har idag min ordinarie tjänst på en akutmottagning.
I 15 års tid har jag dessutom varit politiskt aktiv inom socialnämnden, skolnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Falun.
När en männsika "väljer" att sälja sin kropp kan det bero på dålig ekonomi, drog/sexmissbruk, psykisk sjukdom, bekräftelsebehov, mindervärde eller andra situationer där människan befinner sig i underläge. Prostitution är aldrig sunt och därför ska samhället aldrig acceptera det. De förtoendvaldas uppgift är att förebygga företeelsen genom att skapa förutsättningar för alla människor att få ett fullvärdigt liv där var och en ges möjlighet att förfoga över sin kropp och själ. Rätten till utbildning, arbete, jämställdhet och en social grundtrygghet (tex boende) blir i det sammanhanget viktiga byggstenar.

För det finns ingen oberoende och frisk människa som frivilligt säljer sin kropp! Thats it!


Svartnäs vet hur man bedriver opponion!

Ikväll har jag provat på något jag aldrig gjort tidigare, trots att jag är inbiten Falubo. Flera av Faluns politiker for runt på 4-hjulingar under en tvåmila färd i Svartnässkogarna.
Svartnäs är, för den oinvigde, en del av Falu kommun. Bygden innehåller cirka 50 bofasta och en hel del sommarhus. Svartnäs ligger i norra Falun, ungefär 5,5 mil från centrum. När du kommer in i Svartnäs välkomnar bygden. På vänster sida öppnar sig en vattenspegel och kyrkan lyser vit i horisonten.

Allting började med en inbjudan från Svartnäsborna där man ville att vi skulle ta del av utbyggnadsplanerna för över 100 vindkraftverk runt omkring norra Falun. En politiker är - även fast ni inte tror det - van att lyssna. Tänkte mig ett möte i en bystuga med ilskna medborgare och stor frustration. Vi hade blivit förvanade om att klä på oss inför mötet.

Väl på plats möttes vi (7 politiker och 1 tjänsteman) av solen, Svartnäs Äventyrs/Vildmarscentrum, sex glada Falubor/Svartnäsbor och en hund som heter Jack. Vi blev instruerade om en 4-hjulings egenskaper och erbjudandet att köra en varsin maskin. Färden gick över stock, sten, rötter, broar, i diken, över bäckar och upp i Himmelsberget ("Vägen som upp till himla bär"). Slirande lervägar, stora dypölar, skogsstigar, grusvägar och över årets sista snö. Svartnäs har verkligen en vacker skog och storra naturvärden att vara stolt över. Färden avbröts med fika (paj och kaffe) inför en värmande eld i en jägarstuga.
Nog för att jag visste att det finns trevliga människor i världen, men jag hade ingen aning om att så många bor i Svartnäs.

Hjärtat på ettan!

Etterbigga, dumbom, fåntratt , lejoninna, drygskåp, pucko, kärring, "skolfröken", röstfiskare eller typiskt  politiker. Säkert har jag fått många ärofyllda titlar under årens lopp. Ibland känns det som om jag vill "lägga skorna på hyllan". Jag blir så förbenat beklämd när våra barn och unga (som inte har rösträtt!) ska vistas i undermåliga lokaler, inte klarar av godkännt i grundskolan, allt fler elever tas in på individuella programmet i gymnasiet istället för ett nationellt program, när "hemmasittare" blir ett nytt fenomen, när kommunen planlöst stänger fritidsgårdar och varje år måste tillskjuta ytterligare miljoner till socialförvaltningen för att människor mår dåligt. När politikerna felprioriterar kommunens resurser och ställer allt för många barn och unga (vår tillväxt) utanför samhället. När slutade man tänka?

Samtidigt "skapar kommunen nya kreativa tjänster", "utreder sig till döds", byråkratiserar så mycket som möjligt, ringer runt till nya medborgare och tror därmed man är en tillväxt kommun. Eftersätter underhållet på Faluns skolor och satsar istället på rondeller, entreer, kulturhus, administrativa lokaler och hoppbackar  

Längtar efter min chef och mina arbetskamrater på akuten. "Larmet har gått och du ska in till  hjärtat på 1:an" eller "SOS-Trafikolycka du ska in på 28.an". Fokus, lagspel, prioritering och effektivitet. Pengar har inte någon betydelse! Ni ska rädda liv!
Efter dagens Kommunstyrelsedisskusion vill jag tacka Johnny Gahnshag (s) för stödet i "budget diskussionen" - Styrmodellen fungerar inte!
Jag vill även tacka Sören Johansson (v) - Vad är  tillväxt om det inte är ett kommunalt gymnasie Internat.
Trött och slut ibland - JA - men om inte jag vore "Kärringen mot strömmen" - vem vore då det?

RSS 2.0