Lycka till Daniel Riazat (v) som blir skolnämndens ordförande i Falun.

Årets val innebär, till min glädje, att ungdomar hos moderaterna, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har valts in i Faluns Kommunfullmäktige. Politiker skaran måste bli yngre!
Utifrån de fåtal gånger jag haft anledning att träffa Daniel så är min bild av honom väldigt positiv. Det är en entusiastisk, och iförhållande till sin unga ålder (19 år), mogen kille.
De rödgrönas val av Daniel som skolnämndens ordförande kan innebära starten på en framgångsrik politisk karriär för Daniel och ett lyft för Faluns Vänsterparti i åratal framöver.  
Men det kan även innebära att Daniel går upp som en sol och ner som en pannkaka, med en ung människas liv som insats. Att Vänsterpartiet bara kommer att vara en spillra efter nästa val.
Mycket är beroende av vilket stöd de rödgröna kan ge till Daniel. Ett tungt ansvar vilar på socialdemokraterna. Speciellt som en av Faluns mest pålästa politiker och vänsterns starke man, Sören Johansson, valt att pensionera sig från politiken.

Mina farhågor beror på att jag vet att de rödgrönas muntliga löften om att satsa på barnen och skolan inte är tillräckligt för att garantera skolnämnden och Daniel en lugn resa de kommande fyra år. Lite extra orolig är jag sedan ett möte med samtliga gymnasielärare (oktober 2010) där Daniel i mikrofon uppmanar gymnasiechefen att dra över budgeten för gymnasiet med 10 miljoner kronor.
Skolnämnden ansvarar för en budget på 1 100 000 000 kronor som ska fördelas till ungefär 11 000 barn/elever. Skolan väcker känslor hos alla.

# Det är lättare att bli populär som politiker när man sitter i opposition och lovar än när man sitter i majoritet och tar ansvar. 

# Min egen erfarenhet säger att det blåser på toppen. Av någon anledning blir man mer ensam ju mer det blåser. Som ordförande kan man ibland inte göra annat än "hålla i hatten". 

# Det arbetar allt för många tjänstemän i Falu kommun som inte vill eller förstår vad det innebär att arbeta i en politiskt styrd organisation. Politiska ambitioner blir därmed svåra att förverkliga.

# Det tillträdande kommunalrådet Jonny Gahashag (s) brukar ofta säga att majoritet och opposition varit överens om budgeten till 95 %. Det innebär att även de rödgröna har stått bakom de "öppna" neddragningarna på skolan de senaste fyra åren. Det är ordförande för skolnämndens som får den otacksamma uppgiften att verkställa neddragningarna.

# Samtidigt har det pågått åratal av "dolda" neddragningar på skolan vilka Faluns samtliga partier tyst har accepterat. Avkastningskrav, eftersatt underhåll, centrala beslut (tex du får hyra den här skolan för den här höga hyran och det är inte förhandlingsbart), olika beräkningsgrunder (ex ibland räknar vi m2 yta utifrån ytterväggar ibland utifrån innerväggar) och räkningar från andra förvaltninga. Det är ordförande för skolnämnden som får den otacksmamma uppgiften att versktälla neddragningarna.

# Alla vallöften som de rödgröna gett om återställare, trots att man varit med och gett nämnderna dess ekonomiska ramar föregående mandatperiod. Bara för skolnämndens del innebär återställare av den öppna 10-12 års verksamheten (fritidsgårdarna), pedagogiska måltider och de sk. 15 timmars barnen en ny kostnad på cirka 20 miljoner kronor. Kommer de rödgröna att höja skatten och ge Daniel pengarna för att kunna återställa detsamma eller får någon annan del av skolans verksamhet motsvarande besparing?

Mina fyra år som skolnämndsordförande har varit de bästa bland mina totalt 15 år som politiker. Skillnaden på min start som "topppolitiker" var att jag var 33 år när det började. Jag hade en mentor/partikamrat som jag delade mitt kommunalrådsuppdrag med.

Jonny Gahnshag (s) var 31 år när tog steget upp som KS ordförande. Jonny har gått den långa politiska vägen genom SSU, styrelseuppdrag, mötesteknik osv.

När Roza Güclü-Hedin (s) blev kommunalråd var hon strax över 20 år. Hon har hela tiden sedan dess delat posten med Jonny Gahnshag.

När de rödgröna satt ihop sin "regering i Falun" så verkar man ha tänkt mentorskap för samtliga unga politiker
förutom för Daniel Riazat (v).

Mitt stalltips till Daniel är att vässa armbågarna, skaffa en erfaren mentor, lära sig debet/kredit och mötesteknik. 
Chansen blir då betydligt större att han och Vänsterpartiet kommer att lyckas


Har ni sett Svinarps starke man på TV?

Om inte, gör det! Söndagar kl. 20.00 på kanal 1.
Klockrent sant, om än lite tillspetsat. Jag har befunnit mig i Falu politiken i 15 år nu och kan konstaterar att mycket av serien stämmer.  Faktiskt! tex:

# Mjuka frågor (skola, äldreomsorg och sociala frågor) som altid prioriteras ner på dagordningen trots att det utgör 85 % av kommunens budget.
# Dolda agendor, härskartekniker och politiker som är opålästa.
# Profilering och politiska utspel, speciellt i valtider.
# Alla politiker som säger sig vilja satsa på barnen, åtminstone om man lyssnar till läpparnas bekännelse.
# Dolda (satsningar) på barnen som består av att man år efter år ökar medborgarnas skuld (kommun och pension), eftersätter underhållet och tar ut avkastningskrav på barnverksamheter. Alla lika goda kålsupare från vänster till höger!
# Obekväma frågor och påståenden som effektivt elimineras. "Det blir nog bra ska du se".
# Typiska könsmönster och grabbiga representationer (läs du är välkommen på männens villkor).
# Oftast samma personer som har klippkort på representation, speciellt om det innebär en utlandsvistelse.
# Alkoholen som plötsligt blir måltidsdryck och ni har väl hört talas om Lex Berit.
# Och varför är det alltid brist på kompetenta kvinnor?

Nu finns det säkert någon som tycker att jag överdriver. Men vart tror ni tv-serien fått sina uppslag ifrån? Det här mönstret existerar tydligen inte bara i Falun. Däremot tror jag inte att politiker och tjänstemän i vårt avlånga land menar något illa med sitt agerande utan det mesta sker nog helt omedvetet. De flesta av oss faller troligtvis in i det här mönstren någon gång, precis som övriga i samhället.
Botemedlet består av att medvetandegöra människor värderingar och attityder. Årets julklapp i Falun får bli tredimensionella glasögon som ser allting utifrån en annan horisont eller boken "Pippi power" av Gitte Jörgensen.


(S)egerns sötma blir en dyr affär för Faluborna

Mina blogg inlägg har inte varit så jätterekventa på sista tiden. Ber om ursäkt för det. Ska försöka bättra mig. Valresultatets första besvikelse har hunnit lägga sig för Falupartiet och vi konstaterar att livet består av både ris och ros. Mest ros faktiskt! Det som känns bäst ar att Falupartiet trots valresultatet alltid kan gå och lägga sig med gott samvete. Vi är trots allt en påverkans faktor Faluborna kan räkna med och vi står för våra beslut. För jag är onekligen litre trött på vallöftena som har haglat "Vi vill satsa på barnen". Löften som bryts innan ens bläcket har stelnat.
Speciellt bra känns det när man får såna här brev:

Hej Maria! (1)

Jag vet inte riktigt hur jag ska säga men på ett sätt vill jag tacka för ditt engagemang för skolans sak även om jag samtidigt tycker att det känns som att det är i sista stund. Men att du var med igår ger väl ändå på ett sätt stöd för vår sak.
Som du märkte igår finns det en stor del uppgivenhet i lärarkåren. Det är viktigt att vi får kanalisera det vi kan, står för och känner.
Hoppas du fortsätter att stå upp för det vi tror på.


Hej Maria! (2)

Du fick min röst för jag tycker att du gör ett kanonjobb inom skolan, och för att du är en politiker som är intresserad av ditt jobb och brinner för det.
Du är en bra politisk förebild för våra ungdomar.
Vad är viktigare än våra barn?
Den frågan tycker jag många av våra politiker bör ställa sig. Eller kan det vara så att deras barn är utflugna ur boet och de har glömt hur det var att ha barn i skolan.
Jag vet , det känns som man börjar tappa tron på skolan och politiken.
Men nu får det vara nog på besparingar på våra barn

 

Hej "igen" Maria! (3)

Skrev till dig förra hösten angående en sak du blivit citerad om i FK som jag undrade om och fick ett snabbt och tänkvärt svar... Borde skrivit tidigare och tackat för svaret men när man väl är inne i jobbet som lärare igen hinner man inte med så mycket annat=)... Vi var på samma föreläsning igår, Gunilla om elever med särskilda behov, och jag hann inte på och säga hej så jag tänkte att jag skriver väl ett litet mail igen istället=)...

Kan väl säga att jag inte höll med dig i särskilt mycket som du var med och genomförde när det gäller skolan samt förskolan under dina första år men jag måste säga att jag nu under de senaste 2åren har ändrat uppfattning... Vet att flera av rektorerna i Falun tycker samma sak=)... Tycker du gjort ett riktigt bra jobb i detta stålbad vi nu gått igenom och förhoppningsvis ser ett slut på och därför tycker jag det är synd att du inte får fortsätta ditt arbete med skolan!!! Inte minst måste jag säga att de saker du sagt om friskolorna i Falun under det sista året varit mycket intressanta.... Samt överetableringen av frigymnasier....

FriskolanX har föräldrar med den hösta utbildningsnivån i hela mellan Sverige så dess resultat ligger mycket i det men "våra" kommunala skolor står sig väl i jämförelse om vi tar ut de 44 (antalet elever i åk 9 på friskolanX) bästa elevernas betyg... Min egen skola på "landet", SkolanY, matchar till och med friskolanX, 247,5p för SkolanY mot 253 för friskolan X=) medan SkolanZ och SkolanÅ 44 bästa elevers meritsnittpoäng givetvis är högre än för friskolanX... Lite intressant är det också att se att friskolanX elever lyckas höja sina betyg på våren i 9a från de nationellaproven fram till slutbetyget extremt mycket.... 40% höjer tex sina betyg i matte medans eleverna i de kommunala skolorna höjer sina betyg med ca 10-15% till slutbetyget, likvärdig skola, nja.... Finns mer att skriva om detta utifrån skolverkets mätinstrument Siris och Salsa men det var egentligen inte det jag skulle skriva utan följande...

Finns det ingen möjlighet för er i Falupartiet att gå ihop med Jonny och co?! så du kan forsätta som vanligt?!?! Jag förstår att det givetvis är mer frågor än skolan som ni då måste komma överens om men som sagt tycker det är synd att du inte får fortsätta!!!

Ha det gott framöver vad som än händer!!!


Mitt svar! (3)

Tack för ett jättefint mail. Det du har sett är det jag hade hoppats på att fler medborgare skulle se inför valet. Dom som har sett det har gett mig lika mycket feedback som du, vilket värmer ska du veta. För det har varit några blåsiga men ack så roliga år. Jag har förstått att många tror att det är jag och Falupartiet som velat genomföra alla skolförsämringar. Det man inte vet är att det är Faluns samtliga politiker (från vänster till höger) som har gett mig och skolnämnden den här minskade ramen. Jag och Falupartiet har varit ansiktet utåt och lett arbetet med skolans omställning. Jag har inte kunnat ta pengarna från någon annan förvaltning, utan har fått lov att hela tiden ställa en barnverksamhet mot en annan barnverksamhet. Systematiskt har jag tillsammans med skolförvaltningen gått igenom varenda post. Om jag inte hade haft hjälp av Lena Stoltz som skolchef så hade jag inte kunnat förändra en krona. Tack vare Falupartiets stöd slapp skolnämnden ytterligare 48 miljoner kronor i neddragningar år 2010, vilket det är ett fåtal som vet.


Idag kan jag gå i god för varje del av skolans verksamhet och jag måste säga att jag är väldigt stolt över den kommunala skolan. Ett sånt "canonjobb" ni utfört för Faluns barn samtidigt som vi genomgått ett stålbad. Skolan besparingar har gått för långt, vilket jag lyckats påvisa genom att ha tillmötesgående tjänstemän på skolförvaltningen som ger mig de underlag jag ber om. Jag är glad för att skolan troligtvis kommer att få mera pengar under 2011, däremot är jag besviken över att det ska lösas genom skattehöjning. Jag och Jonny är egentligen väldigt överens i många sakfrågor och har inga bekymmer med att samarbeta.
Falupartiet hade hoppats få fortsätta regera för att kunna genomföra samma stålbad och skapa ett ekonomiskt utrymme på den andra hälften av kommunen (dvs. inte på skolan). För vi vet att Falu Kommun har ett högt kostnadsläge jämfört med liknande kommuner. De ekonomiska utrymmet som frigjorts ville vi i Falupartiet använda till att förbättra det eftersatta underhållet på kommunens fastigheter, betala av kommunens låneskuld (ca. 2 miljarder kronor) och satsa på våra barn och unga. Socialdemokraterna stödjer säkert de mesta av våra satsningar men dom vill lösa ekvationen genom skattehöjning.
Skolförvaltningen ledning tycker att jag är guld värd. På samma sätt tycker nog många andra politiker och ledande tjänstemän att jag är en riktig "rävkärring". Att det är skönt att jag och Falupartiet marginaliseras.
Jag tror inte Jonny och co. är intresserade av att ha med Falupartiet, trots att vi gjort ett bra arbete för skolan, nu när dom har egen majoritet. Däremot kan jag lova dig att med den erfarenhet och insikt som jag och Falupartiet har skaffat oss under de här åren innebär att vi kommer att höras.
Det finns en gammal klyscha i kommunen som säger "Alla lurar skolan". Den har ersatts under den här mandatperioden med "Det behövs ingen opposition när man har Falupartiet" ;-)

RSS 2.0