Kapawi ecolodge

"Indian-stammen" Achuarer levde i stort sett helt isolerade från den övriga männskligheten till början av 1970-talet. De levde helt i harmoni med regnskogen och förbrukade inte mera av jordens resurser än nödvändigt. I början av 1990-talet förstod Achuarerna att deras regnskog och tillvaro var hotad genom det gigantiska konsumtionssamhället i övriga världen. Oljebolagen vill åt oljan som finns under regnskogen. Money talks!
 
Achuarerna valde att ta upp kampen mot oljebolagen och regeringen, men utan att ta till vapen. Istället nyttjade man kunskaperna från det "moderna samhället". Kartor togs fram över Amazonas. Man utbildade och informerade befolkningen om deras rättigheter och skyldigheter. De äldres kunskap och erfarenhet samlades ihop och tecknas ner till framtiden. En kunskap man sedan dess försöker sprida till resten av världen.
 
År 1993 startade ett projekt mellan en välbeställd man från Guayquil och The Achuar people. Starten på Kapawi ecolodge . Det är en lodge ("hotell") för 30 gäster. Lodgen bedrivs ekologiskt och har alla bekvämligheter man behöver som tex. dusch, vattentoaletter, enkelrum mm. Varje dag serveras man fantastiskt god mat. Rejäl frukost och alltid trerätters lunch och middag. Personalen är helt klart utbildade för att arbeta inom servicebranschen.
Varje dag finns fantastiska möjligheter att ta del av Amazonas regnskog och Achuarernas vardag. Du har alltid sällskap av profesionella guider så fort du befinner dig utanför lodge-området. Guiderna har mycket goda kunskaper om naturen, djurlivet och kulturen hos lokalbefolkningen. Lodgen symbol är en mycket vanlig och vacker fågel från närområdet - "Stinky Turkey"
 
Sedan 2003 är Kapawi ecolodge en verksamhet som till 100% ägs av Ecuadors Achuar-stam. Om några år hoppas man på att även all personal ska vara Achuarer. Förhoppningsvis få fler urinnevånare möjlighet att vidareutbilda sig så att fler lodger kan öppnas. Målet är att få behålla Sydamerikas fantastiska regnskogen och den värld vi lever av. Achuarerna vill fortsätta leva  på det sätt man gjort sedan urminnes tider. För en man utan Arutam (regnskogens själ och styrka) är ingen man. Utan regnskogen finns inget männskligt liv eller ett liv efter detta.
Och även fast vi i Falun inte lever i närheten avAmazonas regnskog så har det med säkerhet även betydelse för vår fortsatta existens.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0