Hur gick det för Faluns majoritet med styrningen i gymnasieskolan? Illa!

Faluns majoritet tvingas nu betala ut ytterligare 8 000 000 kronor till gymnasiefriskolorna. Detta innebär att skolnämndens majoritet i Falun (s, v och mp) därmed lyckats skapa ett underskott för gymnasiet på 40 000 000 kronor under 2012. De 40 000 000 kronorna hade istället kunnat användas till att betala ut lön för 80 lärare.
 
- Det som har hänt är att majoriteten i Kommunfullmäktige (s,v och mp) med socialdemokraterna i spetsen lade ett budgetförslag inför 2012 som innebar att man skulle ta bort 20 miljoner från gymnasieskola utifrån minskade elevkullar.
- Majoriteten i skolnämnden (s,v och mp) med vänsterpartiet i spetsen struntade sedan att genomföra det beslutet.
 
I årsbokslutet 2012 kan man nu ta del av följande siffror:
- Falu Gymnasium (= kommun) har ett underskott på 20,9 mkr
- Elevminskningen i Falu gymnasium blev större än beräknat och allt fler elever valde friskolor och andra kommuner vilket resulterat i ett ytterligare underskott på 11,8 mkr.
- Pga av Falu gymnasium använt 20,9 mkr mer än beräknat så tvingas Skolnämnden betala ut ytterligare 8 mkr till gymnasiefriskolorna under 2012.
Totalt får då gymnasieverksamheten ett underskott på 40 700 000 kronor under 2012.
 
Detta underskott räddas av att förskolan får avstå 6,8 mkr, grundskolan får avstå 3 mkr och att skolförvaltningen haft en buffert centralt på 8,4 mkr. Skolförvaltningens totala underskott blir efter alla plus och minusposter = minus 18,8 mkr vilket belastar övriga verksamheter i kommunen.
 
Att vända en kommuns utveckling är som att vända en atlantångare. Tyvärr så innebär det att planeringen från den här skolnämndens majoritet (s, v och mp) kommer att ge gymnasiet i Falun ett nästan lika stort minusresultat år 2013. Majoritetens (s, v och mp) satsning på politisk oerfarenhet i skolnämnden kan därmed kosta Faluborna ett underskott på 60-70 000 000 mkr för gymnasiet (2012-2013). Genom att inte säkerställa succesionsordningen (där erfaren politiker lär oerfaren politiker) så har den här majoriteten riskerat hela Falu Kommuns budgeterade resultat under två år.
Barngrupperna inom den kommunala förskolan (barn/årsarbetare) är större år 2012 (6,2 barn/årsarbetare) än den var år 2010 (6,1 barn per årsarbetare).
Inom grundskolan är vuxentätheten mindre än 2010 trots man pumpat in åtskilliga miljoner på dessa verksamheter.
 
Under mina 18 år som politiker har jag aldrig varit med om en sämre politisk styrning än den som genomförs idag av skolnämnden i Falun. För mig är den här politiska styrningen i skolnämnden helt oacceptabel. Jag har tänt blåslampan och kommer att hålla svetslågan igång under innevarande mandatperiod. Den här majoriteten ska få verkställa de löften man lovade Faluborna i samband med valrörelsen. Och s, v och mp måste inse att det funkar inte med Monopolpengar!
Gå tillbaka till start!
 
 
 
 
 
 
 
 
http://dalademokraten.se/2013/01/25/gehlin-ar-friskolekapitalisternas-van/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0