Direktdemokrati och medborgarintiativet med Bruno Kaufmann (MP) i Falun

Inför mandatperioden 2010-2014 så gick dagens majoritet (s, v och mp) ut i massmedia och berättade hur demokratiskt det skulle bli i Falun om de kom till makten. Det jag såg var att man pratade om alla fantastiska saker som äntligen skulle ske utan att ens ha insikt i vilka demokratiska händelser som provats/hänt i Falun de senaste 10 åren. En "ny falupolitiker/demokratiexpert" utsågs till demokratiordförande. Faluns "nya politiker" Bruno Kaufmann (miljöpartist, journalist, statsvetare och demokratiutvecklare). 
Sagt och gjort!  S, V och MP kom till makten. En "tillfällig demokratiberedningi" med 12 politiker från Faluns samtliga 9 partier utsågs. Deras uppdrag var att ta fram en kartläggning kring demokrati för att sedan se vad Falu kommun ytterligare kunde åstadkomma ur demokratisk aspekt. T.o.m Sverigedemokraterna fick en plats i styrgruppen. Den "tillfälliga styrgruppens tolv demokrati ledamöter" blev till ett Demokratiråd. Rådet består numera bara av fem politiker för att "det var för många som hade åsikter". De fem politikerna representeras av fyra partier (socialdemokraterna, miljöpartiet, centern och moderaterna). Plötslligt hade bara 4 av Faluns 9 demokratiskt valda partier inflytande i de "tunga demokratifrågorna". Denna fantastiska satsning kostar Falu Kommun 1 miljon kronor.
 
Starten på detta demokratiska "valfläsk" är troligtvis en handbok som togs fram av två miljöpartister i september 2010. Handboken heter "Folkinitiativ - Handbok i direktdemokrati", varav en av författarna är just Bruno Kaufmann (mp).
 
I maj 2012 så hittade jag ett filmklipp i youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=j3NKLU-8WE0)  som jag hade tänkt ni skulle ha lyssnat på. Men av någon anledning är den länken blockerad sedan min kritik i Faluns Kommunfullmäktige maj 2012. När man gick in i youtubes filmklipp (efter 1 h och 46 minuter...) så sågas både SKL:s ledning (Sveriges kommun och landstingsförbund) och Demokratiministern för att de inte förstår vad de pratar om. De anklagas av Bruno Kaufmann (mp) för att de inte vet vad medborgarinitiativ innebär och för att de egentligen inte är intresserad av att jobba med demokrati frågan. Lagstiftningen med folkrintiativ var enligt Bruno (i filmen) bara "ett spel för galleriet".
Sveriges politiker har enligt Kaufmann inte arbetat med demokratifrågor de senaste 50 åren. I filmklippet framhöll Bruno att HAN hade lyckats utveckla demokratin enormt  i Falun under knappa 1,5 år. Samtidigt visste jag att  Faluns Kommunfullmäktige inte ens hade sett kartläggningen och än mindre  fastställt en demokratisk handlingsplan. Tack vare Bruno så förväntar sig dessutom Sverige en Demokratifestival i Falun år 2013. Vem har beslutat det? Vem ska bekosta det? Bruno kanske? (i alla fall inte Falu Kommun!!!!!!! För vi ska betala för skid-VM 2015)
Det här troligtvis den offentliga inbjudan till föreläsningen/seminariet.
https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!topic/occupygoteborg/kI3tx0e9k_0 . Om den var så bra varför är den fantastiska/föreläsningen inte kvar på Youtube?
Nu har Bruno Kaufmann (mp) inget uppdrag från SKL att utveckla och sprida folkinitiativ i Sverige, men jag undra ändå vad SKL:s ledning eller Demokratiministern skulle ha tyckt om de fått se den här föreläsningen?
 
I filmklippet är Bruno nere i Göteborg och föreläser om sina framgångar med att vända oss andra "inkompetenta politiker". Ändå har han som ordförande ännu inte ens lyckats få  fram en kartläggning kring Falu kommuns arbete med befintliga och beprövade initiativ i demokrati och inflytande. En "Demokratiplan 2015"  är antagen av 2/ 3 delar av Falu Kommuns kommunfullmäktige. Resterande demokratiskt valda ledamöter sågade förslaget med fotknölarna. (www.kristinehallen,se, Falu kommun, 2012-05-10, efter 2 h och24 minuter).
 
I dagens massmedia kan man dessutom ta del av hur Bruno Kaufmann (mp) blivit ålagd av Skatteverket att betala 350 000 kronor i efterskatt för föreläsningar som han själv säger skett ideellt.
http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.5434502-politiker-far-350-000-i-restskatt
 
Den 1/1-2011 förändrades Sveriges grundlag vilket innebar att medborgare i landsting och kommuner fick ett nytt verktyg till att driva nya frågor till en folkomröstning. Två år efter att man ändrat paragraferna i kommunallagen (dec 2012) så fick en forskare på Södertrörn högskola i uppdrag av SKL att studera de folkomröstningar som genomförts under 2012 och 2013.
Ska bli spännande att ta del av allt det är fantastiska som BrunoKaufmann (mp) åstadkommit i Falun, dvs det han berättade om på sin föreläsning redan våren 2012.
 
 Demokratins under är inte förbi :-D. Och jag svär på att alla Faluns politiker inte har en räv bakom örat! Fy f-n för Miljöpartiet och deras demokratiska former! Ska vi hissa eller dissa? Dissa så klart! Eller en rejäl sågning :-D
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0