Hur roligt är det att dra ner på skolan? Finns det något alternativ?

Det kommer ofta brev från elever, föräldrar, mor/farföräldrar, personal................................
Vare sig jag eller skolchefen tycker det är roligt med besparingar. För varje neddragning vi gör så är det alltid någon som är besviken. Det som avgör hur mycket pengar skolan har att röra sig med är de 61 ledamöterna i Kommunfullmäktige. Den ekonomiska ram som Kommunfullmäktige tilldelar oss i skolan utgår från faktiskt antal barn/elever som finns i Falun. På samma sätt tilldelas äldreomsorgen, handikappomsorgen, försörjningsstöd osv. resurser utifrån hur många som behöver få del av samhällets tillgängliga medel. Under de sista åren har hela världen dessutom befunnit sig i en lågkonjunktur, vilket har inneburit mindre tillgängliga resurser totalt sett. Alla verksamheter i Falu Kommun har fått ekonomiska neddragningar och förutsättningarna är lika i hela Sverige, oavsett politisk majoritet

Trots lågkonjunktur och minskade elevkullar så använder ändå skolnämnden nästan hälften av Falu Kommuns tillgängliga medel, vilket motsvarar 1,1 miljard. Den summan används för att bedriva förskola, grundskola, gymnasium, komvux och Dans och Musikskola för cirka 11500 barn. Skolnämndens verksamhet genomförs med hjälp av cirka 2100 anställda som arbetar inom skolförvaltningen. Enkelt uttryckt kan man säga att varje barn/elev bär runt på en ”ryggsäck med pengar” (skolpeng) som ska möjliggöra varje barns omsorg eller skolgång. Det är sedan varje rektor som tillsammans med arbetslaget ska planera, ansvara och förvalta ”barnens ryggsäckar”. Det innebär att det är rektor (chefen) som bestämmer hur mycket lokaler man behöver, om det ska serveras frukost, innehållet i lunchen, när ”15-timmars barnen” erbjuds vara på förskolan, vilken personalkategori man ska anställa, vilka arbetsuppgifter som ska utföras osv. Om ett barn/elev och dess föräldrar väljer en friskola istället för den kommunala skolan så följer barnets ”ryggsäck” med och det blir friskolerektorn och dess arbetslag som får förmånen att bedriva en utvecklande verksamhet för barnet.
En ungefärlig ”genomsnittsryggsäck” för
  #  Barnomsorgen är 102 000 kronor per barn och år.
  #  Grundskolan är 89 000 kronor per barn och år.
  #  Gymnasieskolan 105 000 kronor per barn och år.

Under de tre senaste åren har skolnämnden arbetat med neddragningar och minskade elevkullar på över 100 miljoner kronor. Det motsvarar cirka nio procent av vår verksamhet och märks självklart i organisationen.För att klara av det så har skolnämnden och skolförvaltningen gjort en genomlysning av hela sin verksamhet och genomfört strukturella förändringar.Visst finns alternativa åtgärder till de förändringar/neddragningar som skolnämnden och skolförvaltningen genomfört. De alternativen hade för mig inneburit sämre förutsättningar för Faluns barn/elever, vilka ändå är de medborgare vars medel vi förvaltar och bedriver verksamheten för.

  • Om vi inte hade gjort några förändringar alls hade det inneburit ett underskott för bara skolnämnden på 100 000 000 kronor. På 10 år hade då Faluns skuld ökat med ytterligare 1 miljard, vilket den framtida generationen Falubor fått betala tillbaka. Risken är också stor att staten gått in och tvångsförvaltat Falu Kommun, då Kommunallagen påpekar att kommunerna inte får ”vältra över kostnader på framtida generationer”.
  • Vi kan besluta om andra åtgärder inom skolnämndens ansvarsområde. Det blir något annat barn, förälder eller personal som ”drabbas”. Skolnämnden kan bara ställa en barnverksamhet mot en annan och måste alltid prioritera den lagstadgade verksamheten. Skolnämnden kan aldrig besluta om att ta bort annan kommunal verksamhet som Lugnet, nya rondeller, städningen i Rådhuset osv. utan dom besluten fattas av andra politiker.

Kommunfullmäktige i Falun (jag är 1 av 61 ledamöter) kan förhindra ytterligare neddragningar inom skolan genom att höja skatten eller prioritera bort annan kommunal verksamhet.  Det sistnämnda är den åtgärd som jag och Falupartiet förordar. För det finns pengar i Falu Kommun! Det man bör diskutera är hur Kommunfullmäktige använder dessa pengar.

 

 

 

 

 

.


Kommentarer
Postat av: Frida

Hejsan!



Nu förstår jag inte riktigt, menar du alltså att en rektor om han/hon vill, kan frångå det nya "påhittet" att 15-timmarsbarnen ska gå tre timmar fem dagar i veckan?

2010-01-27 @ 13:09:35
Postat av: Janne

Hej Maria!



Intressant redogörelse. Den visar ganska tydligt hur politiken funkar.



Men du har fel på en liten punkt. I nuläget är det inte längre rektor som bestämmer vistelsetiderna för "15-timmarsbarnen". Det kommunomfattande beslutet att endast erbjuda dessa barn tre timmar per dag, fem dagar i veckan och inte servera dem någon lunch är taget på central nivå.

2010-01-27 @ 20:09:38
URL: http://www.lancefestivalen.se/node/121
Postat av: Emil

Fast jag tycker att du trycker huvudet under sanden och frånsäger dig ditt ansvar när du säger att du bara är en av 61. Jag är en av nio miljoner och röstar ändå.

Läs mer på www.larsemil.se om vad jag tyckte om det här typiska politikersvaret.

2010-01-30 @ 09:41:57
URL: http://www.larsemil.se
Postat av: maria svarar

Rektorn planerar tillsammans med personalen när 15-timmars barnen erbjuds vara på förskolan. För förskolan gäller det att få ihop hela sin verksamhet utifrån tilldelade resurser. Vi politiker styr genom ekonomiska medel och i det här fallet är det geonom en minskning. Rektorn blir alltså inte ekonomiskt kompenserad i det fall man väljer att servera lunch eller ändra tiderna för 15-timmars barnen. Rektorn måste i så fall hitta besparingarna någon annananstans. Den som har fattat beslutet på central nivå är jag och 12 andra skolnämndspolitiker. Beslutet innebar att vi drog ner 6,4 miljoner inom förskolan. Beslutet byggde på att ett beslutsunderlag där borttagandet av lunchen och vistelsetid fem dagar i veckan, tre timmar per dag var en konsekvens. Efter vårt beslut vet jag att skolformschefen tillsammans med rektorena beslutat att alla kommunala förskolor ska ha samma förutsättningar.

2010-01-30 @ 23:19:52
Postat av: Maria svarar Emil

Jag kan personligen bara ha en röst. Det parti jag är politisk gruppledare för, kan ha flera. Idag har Falupartiet 5 av 61 röster i Kommunfullmäktige. En fullt enig skolnämnd beslutade att dra ner resurerna för 15-timmars barnen därför att alternativet hade varit ännu sämre för Faluns 11500 barn.

2010-01-30 @ 23:29:03
Postat av: MA

Hei Maria!



Jeg forstår at det her og nu må bespares penger overalt....og at 15-timers barnen får lide under det. Men tenker dere langsiktig?

Disse barnene får fra sine förste små leveår ingen ro i hverdagen, kastes hit og dit...först stå opp, så i en fei til dagis, hinner så vidt komme inn i leken, for så å komme hjem igjen. Skal våre barn lastes inn i en stressende hverdag bare for at ni inte har råd med dom? Og hur sunt er det å läre våre barn det her stresset från tidlig början?



Min son som nu går på dagis från 8 til 11 varje dag er nu tröttare enn hva han var da han gikk hele dagar på dagis. For at da kunne han falla til ro, falle til ro i sitt dagis, i sin lek, med sina kompisar...hinne med.... Nu gjör han inte det, og er inte nöjd när han kommer hem...



Jag tror at dom besparingar ni gjör i dag, kommer at kosta er mycket mycket mer i framtiden....hoppas at ni då har penger til elevassistenter, skolpsykologer osv till våra barn som inte hinner vara barn.....



Jag vill mycket hellre betala full dagisplass for min son for at han skal få vara på dagis 3 dagar i veckan från 9 til 14, så att han skal få lugn og ro i sin tillvaro. Men det får jag visst inte lov med, for at jag er foräldraledigt....

2010-02-10 @ 13:47:58
Postat av: maria svarar

Hej MA!



Om jag hade varit ensam beslutsfattare så hade en större del av Faluns resurser gått till våra barn och ungdomar. För jag håller med dig om att det vi beslutar idag påverkar våra barn i framtiden. Maxtaxan är ett riksdagsbeslut som även jag måste acceptera. Det gäller att få alla politiker att acceptera den poltik du och jag förespråkar - mer pengar till barn och ungdomsfrågor. Vi har en bit kvar till det samhället.

2010-02-11 @ 23:37:33
Postat av: Anna

Hej Maria!

Jag hoppas du kan svara på alla mina funderingar gällande 15-timmars barnet.

Har alla barn lika stor ryggsäck oavsett hur många timmar man har behov av på dagis, och läggs dennes ryggsäck på respektiv avdelning där barnet går?

Du nämner att rektorn för den förskolan där barnet går bestämmer hur timmarna ska läggas, eller är det centralt bestämmt att alla rektorer ska lägga 3timmar per dag på 15-timmars barnet, eller får dom fortfarande ha barnen på 5-timmar/3-dagar?

2010-11-10 @ 12:44:20
Postat av: maria svarar anna

Hej Anna!

Barnen har olika ryggsäckar beroende av barnets omsorgstid och ålder. Den största delen går till förskolan. Lokaler mm ligger utanför "barnpengen". Ledningsgruppen, dvs. rektorerna på förskolan och förskolchef Jan-Erik Andren, har tillsamans bestämt att det är 3 timmar per dag som gäller för alla kommunala förskolor.

2010-12-28 @ 14:05:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0