Skattehöjning är en enkel utväg!

Skolförvaltningen i Falun har genomgått ett riktigt stålbad dom senaste två åren. Orsaken är framförallt minskade elevkullar, världens lågkonjunktur och oförutsedda händelser. Det har varit två tuffa år och fast vi har 21 miljoner kvar att effektivisera under 2010 så ser jag ändå ljuset i tunneln. Tack vare Reinfeldt och gänget får Sveriges kommuner tillbaka flera miljarder vilka är avsedda som ett tillfälligt stöd under en tid då världen befinner sig i lågkonjunktur. Igår kunde man läsa i lokaltidningarna att jag och Falupartiet förväntar oss att 17 miljoner kronor av regeringens pengar ska gå till Faluns kommunala skolor.


I dagens lokaltidningar kan man läsa att två tunga (s) politiker tycker att mitt/vårt ställningstagande är oansvarigt och hänvisar till en permanent lösning bestående av en skattehöjning på 10 öre vilket skulle ge ett ekonomiskt tillskott för skolan på 10 miljoner. Regeringens miljarder är visserligen av engångskaraktär, men mycket väl genomtänkt. Det är ett sätt att stödja kommunerna i en tid med minskade skatteintäkter. När det vänder så ersätts det tillfälliga stödet av ökade skatteintäkter. Så "återställaren" för skolan ska vara permanent. Förutom det så är det upp till oss politiker hur vi använder kommunens befintliga resurser. Det kallas för fördelningspolitik (eller omfördelningspolitik om man vill).


Falupartiet pekade i våras ut 100 miljoner kronor inom kommunkoncernen ("Det finns pengar i Falu Kommun") som kan användas på ett annat sätt. Inget av förslagen skulle drabba skolan negativt. Ett omställningsarbete tar dock minst ett år att genomföra vilket innebär att det behövs tid. Risken är oxå stor att en lösning som skattehöjning fortsätter om man inte åtgärdar grundproblematiken. För oss i Falupartiet är skattehöjning en enkel utväg som gör att man permanentar tokiga lösningar. Innan vi höjer skatten måste vi rannsaka oss själva och ställa frågan "Kan jag som politiker gå i god för att Falu kommuns resurser används på bästa sätt?"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0