Är politikerföraktet befogat?

Svaret är JA om du även anser att alla ungdomar, pensionärer, handikappade och utlänningar kan dras över samma kam där dom tex. är samhällsmedborgare som alltid "tär på samhället och nyttjar välfärden". Svaret är NEJ om du anser att alla människor har ett eget värde där var och en bär ansvar för sina beslut och att du som väljare bär ansvar för de politiker som väljs in i kommun, landsting och riksdag. För trots allt är det någon som valt in alla "puckade politiker". En politiker kan inte agera utan ditt stöd. Bakom varje politiker döljer sig en vanlig medborgare. Någons mamma, pappa, dotter eller farfar. Privat kanske han eller hon arbetar som undersköterska och spelar fotboll på fritiden. Alla politiker har det gemensamt att man är intresserad av förbättringsarbete. Vad som anses bättre och hur det kan genomföras skiljer sig däremot ibland åt. Den otacksammaste uppgiften man kan ha som politiker är att genomföra neddragningar och prioritera bort något. Det är alltid någon som blir besviken hur man än gör.

När jag som förtroendevald väl har valts in i tex. Falu Kommun förutsätter det att jag får rätt beslutsunderlag från kommunens tjänstemän för att kunna fatta "bra beslut". Varje politiker har mandat att använda sin egen röst utifrån de underlag som tjänstemännen delger en. Det innebär att underlagen ska vara sanningsenliga, opartiska och uppdaterade för att vi ska kunna fatta "vettiga beslut". Ingen politiker ska behöva vara expert på allt. Det underlag vi behöver skall tjänstemännen arbeta fram åt oss.
För politikern finns det framförallt tre senarium som kan hota demokratin och möjligheten för politikern att fatta "bra beslut":
# Att politikern inte är tillräckligt påläst. Alltså att politikern inte läst de underlag tjänstemännen tagit fram.
# Att tjänstemännen inte tar fram de underlag som är relevanta. "Man mörkar"!
# Att tjänstemännen förskönar de delar dom vill att vi politiker ska se och fördunklar det andra.

För tjänstemännen ("experterna") finns det framförall tre senarium som kan göra beslutsunderlagen/konsekvensbeskrivningar mer eller mindre betydelselösa:
# att vi politiker inte tar del av tjänstemännnens underlag (inte intresserade)
# att vi politiker "inte tror på" tjänstemännens synpunkter.
# att tjänstemännen inte ens belyser  sina förslag eller synpunkter utan beslutar helt själva "Man mörkar".

Vem är beredd att fatta ett beslut  och ta ansvar för ofullständiga beslutsunderlag som omfattar miljonbelopp och som dessutom bara gagnar ett fåtal? Inte jag i alla  fall?

Kommentarer
Postat av: Ann-Louise Eklund (msp)

Mycket bra och relevant inlägg. Det är tyvärr den bistra sanningen att man inte alltid kan lita på de underlag man får att besluta utifrån.

2009-12-30 @ 20:50:14
URL: http://ann-louiseeklund.blogspot.com
Postat av: Mikael Siljendahl

Håller också med likt Ann-Louise. Men...

Tjänstemännens åsikter stöds sällan av "arbetarna" (egen uppfattning) vilket skapar politikerförakt och oförståelse kring tagna beslut. Kanske det skulle vara så att arbetslaget (om man pratar skola) i framtiden ska få en större och mer synlig del i debatten. Idag landar de flesta beslut som tas, i knät på oss som direkt påverkas av dem, utan att vi känner att vi fått göra en konsekvensanalys av förändringen. Jag tror alltså att tjänstemännen ibland mörkar för att upplevas som bekväm och få fördelar genom hierarkins led! Men jag hoppas jag fel!



2010-03-12 @ 17:47:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0