Dag 8 - Art deco-staden Napier

Bror ger sig iväg för att flugfiska. Räknar med att få både Öring och Regnbåge på kroken. För mig och snyggingen börjar dagen med en guidad tur till en vinodling följt av en historisk stadstur. Vår guide för dagen heter Jeremy.
Historien om Napier tar ofta sin början för 87 år sedan.
Vid den tiden bodde cirka 6000 invånare i staden. Den 4 februari år 1931 totalförstördes staden av ett jordskalv. Jordbävningen mätte 7,8 på richterskalan. Det sägs att 163 människor dog av skalvet. Av de överlevande är cirka 35 personer fortfarande i livet.
En kvinna klämdes fast i rasmassorna och skadades väldigt svårt. Troligtvis skulle man inte kunnat ha rädda hennes liv. Samtidigt kom en okontollerbar brand allt närmare området. En läkare som fanns på plats bestämde sig för att underlätta kvinnans plågor och gav henne en för hög dos morfin. Resten av sitt liv levde läkaren med frågan om han gjort rätt eller fel när han fattat sitt beslut. Läkaren dog för några år sedan en naturlig död utifrån hög ålder. Samtidigt blev han hyllad som hjälte för att han haft modet att göra det han kunde under rådande situation.
Efter skalvet började invånarna bygga upp staden igen. Det genomgående temat på arkitekturen blev art deco stil. Två år senare (1933) var arbetet färdigt och det firades med en stor parad i stadens centrum.
Idag har Napier cirka 65 000 invånare, varav 6 000 personer försörjer sig på att odla äpplen. Varje sommar (svensk vinter) hålls en Art deco festival som växer och blir större för varje år. Vid det tillfället genomsyras allt av art deco och retro. Festivalen infaller nästa vecka festivalen samtidigt firar 30 år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0