Dag 37 - Första mötet med Achuarer.

 Klockan 06.30 satt vi åter i "motor-kajaker" som sakta slingrade sig efter floden. Njöt av stillheten och djurlivet. Efter en stadig frukost klädde vi oss för en tre timmars vandring i regnskogen. Gummistövlar, jaktbyxor, långärmad tröja och myggstift. Vårt första möte med skogen blev en introduktion av naturen och en hel del insekter. Vår lokal-guide Celestino visar hur man tillverkar ett starkt snöre av palmbladets fibrer. Får en mycket enkel och persolig gåva från regnskogen i form av ett armband.
Här i Amazonas är djuren rädda för människor och håller sig undan.
Alltid när vi rör oss utanför lodgen ( jag, snyggingen och kusinen) har vi två guider med oss. Lorena har familj och bor i Quito. Är utbildad inom eko-turism och goda kunskaper om Amazonas djur och naturliv.  Pratar dessutom bra engelska.
Celestino är vår "lokal-guide" och tillhör stammen Achuarer. Han är född och uppvuxen i området och är den som har  kunskap om regnskogen, språket (kitchua) och kulturen hos lokalbefolkningen.

Det absolut enklaste sättet att transportera sig är på floderna. Naturligt blir därför båten förstahandsalternativet vid förflyttning. På eftermiddagen ger vi oss återigen iväg med "motor-kajaken" för att övernatta i en by som heter Wachirpas där det bor 350 Achuarer.

Vi är sex personer som anländer till byn. Tre gringos, två Achuarer och en guide. På stranden får vi information om Achuarernas kultur och förhållningssätt. Något som påtalas för oss flera gånger är att vi inte får ta kort på befolkningen eller deras bostäder, vare sig inne- eller utomhus. För den här stammen bjuder in turister för att man ska få möjlighet att ta del av deras vardag och det "enkla" liv dom lever. Inte för att ta kort i deras spartanska kök och göra om deras hem till ett jippo.På kvällen börjar det regna. Shamanen erbjuder oss att övernatta i hans hydda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0