På lika villkor i Falun?

Den som har modet att verkligen våga sätta på sig "jämställdhets glasögonen" ser att ojämställdheten fortfarande existerar överallt i Falu kommun och i det svenska samhället. Från lönekuvert, föräldraförsäkrinng pensionsutbetalning, bankens låntagare, styrelserummen och hela vägen från arbetare till akademiker, För det är som man konstaterar i en krönikör nedan. Det räcker inte med att säga att kvinnor är lika mycket värda på arbetsmarknaden när samhället i handling samtidigt visar något helt annat. Tex betala männen högre lön. 
 
Härskartekniker är sociala manipulationer där en person eller grupp av människor försöker behålla sin position gentemot andra människor. Ojämställdhet avser inte bara en otakt mellan kvinnor och män utan är även ett fenomen mellan "starka och svaga grupperingar i samhället". Ett väldigt vanligt sätt för människor att försöka behålla sin "starka position" är genom att använda härskartekniker. De vanligaste härskarteknikerna är:
- Osynliggöra
- Förlöjliga
- Undanhålla information
- Dubbelbestraffning
- Påförande av skuld och skam.
 
Tar några exempel från min politiska vardag i Falu kommun.
- Underhålls nivån hos Kommunfastigheter/Falu Kommun är "hemlig". Den har knappt under mina snart 19 år i politiken diskuterats i den årliga budgeten. Jag har aktivt fått be om underhållsnivån från kommunens tjänstemän. Och handen på hjärtat! Faluns fastighetsunderhåll är i strykklass. Fast å andra sidan är det bara små barn vi pratar om. Vilken ledande politiker vill underhålla skolor när man kan bygga nya monument? Underhållsnivån är inte ens värd att diskutera Och jag mitt pucko förstår fortfarande inte vad jag pratar om.   
(= Undanhålla information och osynliggöra).
 
- Under en debatt om skolornas underhållsnivå (3:e länken efter 37,30 minuter) så försöker Krister "Mästare i härskarteknik" Johansson (S) förlöjliga mina påståenden.  Solidariska socialdemokrater som anser "att alla ska med". Pyttsan! (= Förlöjliga och påföra skuld och skam).
 
I mars månad 2014 hade jag två interpellationer (obehagliga frågor till den politiska S ledningen) i Kommunfullmäktige. Ingen av mina två interpellationer var med på dagordningen til den 10/4-2014. Däremot var en motion från Falupartiet med som skickats in 4 dagar efteråt. Vad det handlar om? Troligtvis att  S vill kunna förhala det "innehållslösa svaret" från mina interpelletioner till efter valet. (= Undanhållande av information och osynliggöra).
 
Under flera år nu har S, M, C och MP verkat för (och genomfört) organistionsförändringar inom det politiska livet. Förändringarna går ut på att skapa "ett litet effektivt politiskt organ med få politiker från S, M, C och MP". "Fram för "förståsigpåarna". I Falun är Kommunstyrelsen Fastighetsutskott, Demokratirådet och Barn & Utbildningsutskottet mycket bra exempel på detta. Fyra partier av nio som kliar varandra om ryggen. Vi andra fem partier besitter inte tillräcklig kompetens för att ingå i dessa organ. Då svarar den kloke att de är ju de fyra stora partierna som fått platserna (?) Men jag mitt pulver vill nog ändå hävda att Falupartiet och Vänsterpartiet är lika stora som Miljöpartiet och Centern. Dessutom hävdar ju alla att man har ett gott samarbete. 
Vilken demokrati och fantastisk samarbete vi har i den här kommunen!
(= Undanhållande av  information och osynliggöra)
 
På flera Kommunfullmäktige möten får vi kvinnliga poltiker av och till veta att vi inte förstår vad vi pratar om. Ofta är de socialdemokratiska manliga politiker som på ett raljant sätt försöker sätta oss på plats. Christer Falck (S) är mästarnas mästare från talarstolen i Kommunfullmäktige. Men jag har även egen erfarenhet av hur flera politiker lämnat salen för att jag jag ska känna att jag är utstängd i kylan. Den gången reagerade Centerpartisten Kristina Wahlen föredömligt och skrev en insändare som resulterade i en nyttig debatt både i tidningar och radio. Lite respekt är på sin plats! Alla politiker får ha åsikter och utrycka dom. MEN det är Faluborna och inte "härskarna" som avgör vem eller vilkas åsikter som är rätt och riktigt. (osynliggöra och påföra skuld och skam). 
 
Mp och S har den under den här perioden ansett att de haft ett framgångsrikt arbete med Demokratin i Falun. För mig är resultatet inte imponerande. Man tror man uppfunnit hjulet igen. Ett Demokratipass har lanserats. Förr kallade vi det för "Fickfakta". Man vill ta fram utbildningsmaterial som vi provat redan år 2000. En demokratidag per år har skapats som bara attraherar oss redan frälsta (nuvarande politiker).
Vore bra om det här "kompetenta Demokratirådet" fokuserade på kommunens jämställdhetsarbete istället.
Fram för "På lika villkor" istället för en avancerad pratklubb (=Osynliggöra)
 
Nä mina kära bloggläsare! Det känns väldigt skönt att vara tillräckligt gammal, tillräckligt grinig och lyckligt gift för att "inte behöva passa in längre". Dessutom har jag dagligen ett roligt jobb att gå till. No more mrs nice girl!
Nu sjunger jag som jag vill: - En slemmig torsk, en slemmig torsk, en slemmig torsk i en brödrost... (KSMB = Kurt-Sunes med Berit)
 
 http://www.dt.se/opinion/ledare/1.6993749-nej-vi-var-inte-overens
 
 http://www.dt.se/nyheter/falun/1.6936826--jag-sags-som-olamplig-
 
 http://www.dt.se/sjukaskolan/1.6931258-stora-utmaningar-vantar-faluns-skolor
 
http://www.dt.se/opinion/kronikor/1.6947777-kvinnohatet-ar-politiskt
 
http://www.dt.se/opinion/ledare/1.6943062-kvinnor-ar-bromsklossar
 
http://www.dt.se/opinion/ledare/1.6936815-kronika-lat-kvinnornas-arbete-bli-lika-mycket-vart-som-mannens
 
http://www.dt.se/opinion/ledare/1.6921795-nu-bor-vi-summera-bade-framsteg-och-bakslag
 
http://www.dt.se/opinion/ledare/1.6991496--allt-var-battre-pa-caremas-tid-allt-skriv-det-
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0