Det kom en skrivelse från Kommunal till Faluns samtliga partier!

Nu räcker det!

Kommunals medlemmar som arbetar i äldreomsorgen lever i en verklighet som inte ni verkar känna till.

Det är en verklighet som innebär att de har svårt att få ut sina avtalade lediga dagar, många får arbeta mycket längre arbetspass än vad de orkar och vill, de arbetar mer än varannan helg och det förekommer ofrivilliga delade turer med obetalda håltimmar i stor utsträckning.

Dessutom så har antalet visstidsanställda inte minskat sedan heltidsprojektet startade.

Enligt Kommunals senaste rapport så ser vi hur visstidsanställda blir diskriminerade och utnyttjade, när det egentligen finns ett faktiskt behov av fler tillsvidareanställda på heltid.

 Vi har påtalat detta i många års tid. Vi har gjort skrivelser, vi har suttit i arbetsgrupper, i förhandlingar, skrivit avtal, pratat med politiker och kommit med konkreta förslag.

Men vad händer?

Vi har inte märkt någon förbättring inom dessa områden.

Nu räcker det!

Vi vill ha besked om vad ni som tjänstemän och politiker tänker vidta för åtgärder för att lösa dessa problem som finns.

Vi tänker inte vänta mer.

Det krävs handling nu!

 

Falupartiets svar är en hänvisning till en motion som vi skrev till Faluns Kommunfullmäktige 2014-01-05

Motion – Ta fram en kompetensförsörjningsplan för offentlig sektor.

 

Att utjämna löneskillnader i samhället mellan kvinnor och män uppfattas ofta som ett  feministiskt inlägg kring jämställdhet. Men problemet är mycket större än så. För det handlar om att säkerställa framtidens välfärd då vi vet att allt färre ska försörja allt fler. Utmaningen ligger i att få befintliga skattemedel att räcka till. Dessutom att få tillräckligt med människor att vilja utbilda sig och arbeta inom offentlig sektor. Om några år behövs 60% av Sveriges totala arbetskraft inom vård- och omsorg. Motsvarande är 50% inom industrin. Bara för dessa två verksamheter saknas alltså arbetskraft motsvarande 10%. Dessutom ska någon utföra alla andra arbetsuppgifter som välfärds samhället kräver.

Jag arbetar sedan många år tillbaka som sjuksköterska och ser redan nu en stor andel sjuksköterskor som sedan en tid tillbaka flyttar runt mellan olika kliniker och arbetsgivare.

Den arbetsgivare som erbjuder bästa arbets- och lönevillkor får del av kompetensen. Det finns utlysta sjukskötersketjänster som inte har en enda sökande. Även hos undersköterskorna börjar man se samma rörelsemönster. Vid personalbrist riskerar de som väljer att vara kvar att bli utbeordrade utan att få någon extra ekonomisk ersättning. Kanske inte så konstigt att vårdpersonal slutat svara i telefon på sin fritid.

Sverige kan klara utmaningen genom att rekrytera människor från andra länder. Problemet är bara att åtminstone Europa står inför samma utmaning. En annan lösning är att få fler människor att vilja utbilda sig till yrken inom offentlig sektor. Problemet är bara att det är för få unga människor som väljer att utbilda sig till ett lågstatusyrke. Speciellt som samhällets övriga yrken kan erbjuda både bättre lön- och arbetsvillkor.  Det finns knappast någon som ser fram emot att jobba på julafton!

Att arbeta inom vård, omsorg och skola är inget kall, det är ett yrke!  

Den parlamentariska ledningsgruppen (PLG) har för avsikt att lägga fram ett förslag om tillfällig fullmäktigeberedning. Den tillfälliga fullmäktigeberedningen kan endast initieras av Kommunfullmäktiges ledamöter eller av tjänstgörande ersättare. Beredningen ska hantera en fråga som  har större vikt och betydelse för Falu Kommuns utveckling. Kommunfullmäktige blir den instans som prövar och beslutar om  inrättandet av den tillfälliga fullmäktigeberedningen. Vid positivt beslut utses en politiker från varje parti. Den tillfälliga fullmäktigeberedningen får max 2 år på sig att genomföra uppdraget. 

Förslag till beslut:

Att Kommunfullmäktige tillsätter en Tillfällig Fullmäktigeberedning som får i uppdrag att ta  fram en Kompetensförsörjningsplan som ska syfta till att  förbättra arbets- och lönevillkor för anställda inom Falu Kommun och på det sättet säkerställa kommunens välfärd även i framtiden.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0