Faluns politiker försöker lura friskolorna

 En insändare från mig:

Jag kan förstå att det finns partier som rent ideologiskt är emot friskolor. Men när Faluns politiker tänjer på lagstiftningen och använder sin makt för att stoppa friskolorna så blir besluten osmakliga.

Under tidigare år har S,V och MP helt medvetet låtit den kommunala gymnasieskolan använda mer pengar än gymnasiefriskolorna. Inför 2013 fastställde dessutom S,V, MP, M och C en skolpeng som   förfördelade den kommunala skolan.  

 

  1. Vid ett konkret exempel så innebär ovan nämnda beslut att om en Faluelev väljer tex Naturvetenskapsprogrammet  på Falu Gymnasium så skickar politikerna i Falun med en skolpeng på 81 893 kronor/elev och år.

  2. Om samma Faluelev istället väljer Naturvetenskapsprogrammet på ett frigymnasium så skickar politikerna i Falun med en skolpeng på 82 383 kronor/elev och år. (+/- adm, moms mm).

  3. Men om samma Faluelev väljer Naturvetenskapsprogrammet på tex Borlänges kommunala gymnasium så skickas det med en skolpeng på 90 855 kronor/elev och år. Alltså 9 000 kronor mer.

  4. Om en elev från Gagnef väljer Naturvetenskapsprogrammet på Faluns kommunala Gymnasium så får Gagnefs kommun betala 90 855 kronor/elev och år till Falu Kommun. Alltså 9 000 kronor mer än vad vi i Falu Kommun anser vi själva har råd med.

 

Skollagen är väldigt tydlig med att friskolorna har rätt till lika stor skolpeng som den kommunala skolan själv använder. Kommunallagen är tydlig med att alla medborgare ska behandlas lika i en kommun. Faluns politiker agerar dessutom tvärt emot Konkurrenslagen vilken har till ändamål att motverka och undanröja hinder för en effektiv konkurrens.

 

När gymnasiefriskolorna sedan överklagar beslutet så svarar S, MP , M och C – Jaså!

Kammarrätten har i en dom daterad 2013-07-05 konstaterat att ”samtliga kostnader som kommunen har för sin gymnasiala verksamhet skall läggas till grund för uträkningen av de fristående skolornas grundbelopp”.

Konsekvensen för Falu Kommuns del kan bli ytterligare utbetalningar till friskolorna med miljon belopp. Under föregående år fick Falu Kommun betala ut 8 miljoner kronor extra till gymnasiefriskolorna. En ursäkt från Faluns politiker till Faluns gymnasieungdomar som valt friskolor är på sin plats.  

 

Efter några dagar hade Åsa Nilser (fp) ett minst sagt rörigt inlägg mot min insändare:
http://www.dt.se/opinion/1.6318500-varfor-stoppade-gehlin-inte-kommunen-2008-
Trots att jag har läst hennes insändare flera gånger så förstår jag ändå inte vad hon skriver (undra om hon gör det själv?). Det jag tror hon försöker få fram är det faktum att under den mandatperioden som jag satt som skolnämndsordförande så gjordes ekonomiska effektiviseringar på skolan i Falun på över 100 miljoner kronor. Självklart så påverkade det även friskolornas ekonomi negativt. För skollagens "På lika villkor" avser ju både plus och minus, vilket Faluns politiker tydligen inte förstår. Daniel Riazat (v) anser att den kommunala skolan ska ha ekonomiska fördelar. Åsa Nilser (fp) anser att friskolorna ska ha ekonomiska fördelar (dit det bär dit bär det)
För mig är det helt självklart att svensk lagstiftning skall följas vilket innebär att alla gymnsieelever har rätt till samma ersättning oavsett vilken huvudman man väljer. Sen är det skolornas uppgift att erbjuda mesta möjliga kvalite för den skolpengen. Marknaden för undervisning är vare sig för friskolor eller den kommunala skolan. Marknaden tillhör eleverna. Det är dom som väljer! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0