Dag 32-33 - Quito/Ecuador.

Ecuadors huvudstad heter Quito och är en av de vackraste huvudstäder jag sett. Gamla byggnader och kyrkor omger ett välkomnande torg i de gamla delarna av stan. Här bor cirka 2,2 miljoner människor. Tack vare stadens unika historia och vacka arkitektur så blev Quito (Ecuador) tillsammans med Krakow (Polen) år 1978 utvalda till världens två första världsarv av Unesco.
Just nu är det vinter i Ecuador. Det regnar ofta och är ca. 15-22 grader varmt i skuggan. Fran det har landet kommer ursprungligen 80% av världens cacao. Ecudor är dessutom världens största producent av rosor till följd av sitt gynnsamma klimat. Gjorde ett besök på museum med " gudabilder från Inka-tiden". Där är det optimala tillståndet hos människan en själslig frid men även sökandet av kontakt med "livet på den andra sidan"och cosmoz. 
Staden har flera stora vackra kyrkor  från 1500-talet. Kyrkorna byggde och smyckades av Ecuadors urinnevånare efter order från Spanjorerna. Quitos kyrkor strålar av skönhet och rikedom. Varje centimeter av kyrkornas tak, väggar och pelare glänser av guld. Den ena kyrkan mäktigare än den andra. Alla kyrkor representerar den katolska tron, men företräder olika ordnar som Fransiskaner och Jesuiter.
 
Äter frukost (dag 33) och planerar dagen i hotellets lilla matsal. En tjej från Estland sluter upp i vår diskussion. Hon jobbar som tandläkare i Finland och är här i Ecuador på semseter för att vandra och klättra i berg. Tillsammans tar vi en taxi till en av Quitos vulkaner. En linbana tar oss upp till vulcanens topp. Hela Quito ligger framför våra fötter. Någon spelar på en panflöjt. Ljudet följer med vinden bakom dimman.
Nästa anhalt  är ett beök hos Oswaloo Guayasamin. Ecuadors överlägset mest kända konstnär. Stilen är kubistisk och påminner om Pablo Picasso, men med mycket sorg och lidande hos de männskliga motiven. Guayasamins kärlek till hemlandet Ecuador och hans medkänsla för de små och fattiga medborgarna gjorde att han några år innan sin död donerade samtliga sina verk till staten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0