Svar till vägföreningarna i Borgärdet och Svärdsjö från Falupartiet.

Det kom ett brev med frågor om rättvisan i att fastighetägarna i landsbyggdsorterna betalar både vägavgift och full kommunalskatt medan man i i Falu tätort bara betalar kommunalskatt.
En fråga till Falupartiet var om vi ansåg att nuvarande system fungerar bra och är rättvis?
Den andra frågan var om Falupartiet skulle rösta för ett förslag som eliminerar olikheterna i kostnad mellan staden och i de stadsliknande byarna?
 
Falupartiets svar:
Här kommer äntligen Falupartiets svar. Falupartiet har svårt att ge ett entydigt Ja/Nej/Vet ej svar på era frågor. Vi väljer därför att svara i löpande text.
Kostnadsansvaret för gator och vägar avgörs av detaljplanen. Antingen är det kommunalt huvudmannaskap, som är huvudregeln inom stadsområden, eller så är det enskilt huvudmannaskap med ansvaret för fastighetsägarna inom landsbyggds- och fritidshusområden. Vilken plantyp som ska gälla bestäms av plan- och bygglagen. Det är alltså riksdagen som beslutar om detta är ett rättvist system eller ej, inte Falu kommun. Systemet kan nog behöva en översyn, men, som sagt, det initiativet tillkommer stadsmakterna. Det är helt okej för kommuner att lämna bidrag till enskilda vägar, vilket också Falu kommun gör.
Att helt utjämna skillnaden mellan stad och land där Falu Kommun generellt har ett ansvar för alla vägar inom kommunen är Falupartiet tveksamma till om det i dagsläget är möjligt. Detta utifrån både ekonomi och lagstiftning. Ett kommunfullmäktige beslut i denna fråga är tydligen föremål för en översyn. Falupartiets rekommendation är att vägföreningarna i Borgärdet och Sundborn tittar på hur vägavgifterna kan förändras/påverkas utifrån PBL (Plan och bygglagen).
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0