Stångtjärnsstugan och Stångtjärnsområdet ska vara tillgängligt för Faluborna!

Nu vill Falu IK inte längre ha ansvar för Stångtjärnsstugan. En stuga som föreningen byggde på ofri grund år 1948 . Jag förstår helt fullt deras önskan och det faktum att idrottsföreningen inte längre har tillräckligt med ideellt engagemang att lägga ner på driften av Stångtjärnsstugan. Däremot är min bestämda uppfattning att Stångtjärnsstugan därmed skall övergå i kommunal regi och arrenderas ut till annan intressent som kan driva stugan i enlighet med föreningens och Falu Stadsfullmäktiges (kommunens högsta beslutande organ) ändamål sedan 1947.

 

År 1948 så inrättades föreningen ”Falu Idrottsklubbs Sportstuga förening U.P.A”. Föreningens ändamål var att äga och förvalta ”sportstugan belägen vid Stångtjärn”. Genom uthyrning av stugan till medlemmar och utomstående förväntades stugan kunna ombesörja medlemmarnas ekonomiska intresse.

Enligt stadgarna (1948) §15  ”skall förfintliga tillgångar överlämnas till Falu Stads idrottsstyrelse eller annan stadens myndighet med uppgift motsvarande idrottstyrelsen för att av staden disponeras för främjande av idrott och friluftsliv” i det fall föreningen blir upplöst.

 

Grunden till §15 kommer från en motion inlämnat till Kommunfullmäktige 1947. Där hänvisar motionärena till att ”den uppförda sportstugan betjänar ett allmännyttigt ändamål och redan visat sig vara av stort intresse för en hel del av skattebetalarna här i staden”. Stångtjärnsstugan beräknades då ha ett värde på 28 000-30 000 kronor. Däremot blev uppförandet av stugan dyrare än man tänkt sig och några av föreningens medlemmar fick lov att teckna en personlig borgen. En framställan gjordes till Falu Kommun om att bevilja föreningen ett anslag på 3500 kronor. Ett enigt Kommunfullmäktige beviljade 1948-06-22 detta anslag till Sportstugan i Stångtjärn under förutsättning att föreningen avger en skriftlig försäkran att ”i föreningens stadgar föreskriva, att i den händelse föreningen skulle komma att upplösas, dess förfintliga tillgångar skola tillfalla Falu stads idrottstyrelse...... för främjande av idrott och friluftsliv”.

 

Stångtjärnsstugan står på ofri grund, där Falu Kommun är Jordägare. Vad jag vet så tecknades det senaste arrendeavtalet mellan kommunen och Falu IK år 1982. I samband med detta så gick Falu Kommun i borgen för ett lån på 300 000 kronor för att Falu IK skulle kunna bygga om klubbstugan vid Stångtjärn. Återigen säkerställer Falu Kommun att i de fall Falu IK inte skulle klara av sina ekonomiska åtaganden så förbinder sig Falu IK att överlämna stugan till Falu Kommun utan kostnad.

 

Arrendeavtalet avser uppställningsplats för klubbstuga och värmestuga. För detta betalade Falu IK då en arrendeavgift på  675 kronor/år.  Arrendeavtalet gäller from 1982-04-01 och löper tillsvidare med 3 månaders uppsägningstid. I arrendeavtalet står att läsa ”På arrendestället får ej bedrivas verksamhet som strider mot det angivna ändamålet”. Vidare står att läsa: ”Efter arrendetidens utgång skall arrendestället återställas i sitt ursprungliga skick. Kommunen fritager sig från all lösensskyldighet vid arrendetidens utgång”. Enligt §9: ”Fritidsstugan skall hållas öppen för allmänheten i den utsräckning som överenskommes mellan Falu IK och fritidsnämnden i Falun” 

 

Stångtjärnsstugan står alltså på ofri grund där arrendatorn i det här fallet är Falu IK. Falu Kommun äger marken och är i det här fallet Jordägare. Det innebär att Falu Kommun som Jordägare har rätten att välja vilka som ska få arrendera deras mark och för vilket ändamål marken arrenderas. Falu Kommun har också rätt att ta ut en arrendeavgift från arrendatorn. I det fall Jordägaren/Falu Kommun inte är nöjd med arrendatorn/ändamålet så kan Jordägaren ålägga arrendatorn att flytta sitt lösöre. Falu Kommun skulle alltså kunna ålägga Falu IK att flytta Stångtjärnsstugan, i det fall man inte är överens om fortsatt ändamål.

 

Under de senaste åren har Falu IK erhållit i snitt cirka 190 000- 200 000 kronor/år i bidrag från Falu Kommun. Det avser lokalt aktivitesstöd, anläggningsbidrag, förhyrda lokaler, föreningsägd klubbstuga och utmärkt förening. Falu IK får alltså årligen ett bidrag för bara Stångtjärnsstugan på 40 000 kronor. Falu IK betalar idag en arrende avgift på 1 769 kronor /år till Falu Kommun för att få ha Stångtjärnsstugan på kommunens mark.

Utifrån föreningens tidigare ändamål med stugan och Kommunfullmäktiges viljeinriktning  sedan 1948 så är min bestämda uppfattning att Stångtjärnsstugan och området även i fortsättningen skall vara tillgängligt för Faluborna avseende friluftsliv och spontanidrott. 

 
http://www.dt.se/nyheter/falun/1.6312116-nu-saljer-falu-ik-sin-stuga
 
http://dalademokraten.se/2013/09/28/det-har-var-precis-vad-jag-varnade-for/
 
http://www.dt.se/nyheter/falun/1.6663811-falu-ik-vill-bli-av-med-stangtjarnsstugan 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0