Att arbeta inom offentlig sektor är inget kall, Det är ett yrke!

Att utjämna löneskillnader i samhället mellan kvinnor och män uppfattas ofta som ett  feministiskt inlägg kring jämställdhet. Men problemet är mycket större än så. För det handlar om att säkerställa framtidens välfärd då vi vet att allt färre ska försörja allt fler. Utmaningen ligger i att få befintliga skattemedel att räcka till. Dessutom att få tillräckligt med människor att vilja utbilda sig och arbeta inom offentlig sektor. Om några år behövs 60% av Sveriges totala arbetskraft inom vård- och omsorg. Motsvarande inom industrin är 50%. Bara för dessa två verksamheter saknas alltså arbetskraft motsvarande 10%. Dessutom ska någon utföra alla andra arbetsuppgifter som ett fungerande samhälle kräver.

 

Jag arbetar sedan många år tillbaka som sjuksköterska och jag ser redan nu en stor andel sjuksköterskor som sedan en tid tillbaka flyttar runt mellan olika kliniker och arbetsgivare. Den arbetsgivare som erbjuder bästa arbets- och lönevillkor får del av kompetensen. Det finns utlysta sjukskötersketjänster som inte har en enda sökande. Även hos undersköterskorna börjar man se samma rörelsemönster. Vid personalbrist riskerar de som väljer att vara kvar att bli utbeordrade utan att få någon extra ekonomisk ersättning. Kanske inte så konstigt att vårdpersonal slutat svara i telefon på sin fritid.

 

Sverige kan klara utmaningen genom att rekrytera människor från andra länder. Problemet är bara att åtminstone Europa står inför samma utmaning. En annan lösning är att få fler människor att vilja utbilda sig inom vård- och omsorgsyrket. Problemet är bara att det är för få unga människor som väljer att utbilda sig till ett lågstatusyrke. Speciellt som samhällets övriga yrken kan erbjuda både bättre lön- och arbetsvillkor.  Det finns knappast någon som ser fram emot att jobba på julafton!

Sveriges politiker måste snarast agera och ta fram en kompetensförsörjningsplan där man visar hur man avser att klara framtidens välfärd. Det kommer att innebära ökade kostnader för samhället men det finns inget alternativ. För än så länge finns ingen robot som kan utföra hemtjänst eller operera.

 
http://www.dt.se/opinion/ledare/1.6405513-ren-forlustaffar-att-utbilda-sig-till-larare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0