Fortsatt underskott inom skolan, men det är lätt att kritisera

Skolnämnden i Falun upplöstes under senvintern 2013. Orsaken som angavs var den skenande ekonomin och indirekt avsaknad av handlingskraft för att komma till rätta med skolans ekonomiska situationen. I samband med nedläggningen av Skolnämnden inrättades ett nytt "handlingskraftigt (????) Kommunstyrelse (KS) utskott". Barn och Utbildningsutskottet. Deras främsta uppgift var att hantera den skenande ekonomin.

Tillsättande av ledamöterna till det nya Barn och utbildningsutskottet skedde parallellt med nedläggningen av Skolnämnden. Tillsättandet skapade en politisk turbulens. Där fick ett antal partier  - Falupartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet  och Kristdemokraterna inte full insyn i och med att dessa inte fick någon representation. Utskottet består av nu av fem ordinarie ledamöter från S, MP, M och C och fem ersättare från S, MP, M och en opolitisk

Det nya KS Barn och utbildningsutskottet fick vid sitt möte i september en  redovisning av  halvårsprognosen för verksamheterna, förskola, grundskola och gymnasieskolan. Enligt förvaltningens prognos beräknas verksamheten gå med ett underskott om 27,7 mkr 2013.

Under föregående mandatperiod med borgerlig majoritet togs obekväma beslut om besparingar på över 100 mkr inom skolan. Vid den tiden fanns en stark skolnämndsmajoritet som pratade sig samman inför dessa tråkiga men nödvändiga beslut. Det fanns politiker som vågade stå upp för besluten och vara tydlig mot Faluborna till varför besluten var nödvändiga att genomföras.

För att politiskt styra en kommun innebär ibland att man tvingas ta jobbiga och obekväma beslut. Sedan det nya Barn och Utbildningsutskottet tillsattes har inte ett enda skarpt förslag för att komma till rätta med Faluns ekonomiska situation funnits på dagordningen. Det är lätt att kritisera när man själv inte är delaktig i besluts fattandet och får ta ansvar.

När massmedia nu lyfter upp småskolornas framtid så upprepar Viktor Zackrisson (s) (Barn och Utbildningsutskottets ordförande) i lokal press mantrat: "Vi har bara diskuterat det än, vi har bara diskuterat det än, vi har bara diskuterat det än.......". Ändå är min minnesbild att skolnedläggningar har diskuterats  i flera månader nu. Även under vänsterns tid.....

Sen fortsätter Jonny Gahnshag (s) att göra inlägg på facebook: - "En intressant nyhet. Rödgröna får förklara, men det är Moderaterna i Kommunstyrlesen som lagt förslaget att småskolornas framtid ska prövas". Men hallå Jonny! Vem sitter i majoritet och styr Falun? Den här frågan lyftes faktiskt av skolförvaltningen redan vintern 2013.

Åh jag mitt stolpskott som trodde att det var sossarna som höll i takt-pinnen i Falu Kommun. Nä just ja! Glömde! Det är ju tjänstemännen som styr Falu Kommun :-), :-), :-D, :-D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0