Inom vården kallas det för triage!

Inom sjukvården vet man att det absolut billigaste och humanaste sättet att bedriva sjukvård är att utveckla det förebyggande arbetet och därmed förhindra att människor blir sjuka eller skadade. Det är därför ingen slump att man arbetar på bred front med mödravård (MVC), barnavård (BVC), skolhälsovård, företagshälsovård, "fysisk aktivitet på recept", vaccinationer, nikotinavvänjning, rådgivning från apoteken mm.
Ibland händer det ändå att "olyckan" är framme och då gäller det att snabbt sätta in rätt åtgård för att minska en människas lidande. Inom ambulanssjukvården utbildas de anställda i något som kallas PHTLS (Pre hospital trauma life support). Det är en utbildning till ett "förhållningssätt" där man får lära sig att snabbt få helhetsperspektiv, prioritera och ge insatserna till den som har störst behov av vård. På skadeplatsen arbetar samtliga "blåljusanställda" (ambulans, räddningstjänst och polis) i team och alla vet vem det är som leder arbetet. Målet är såklart att få alla inblandade helskinnade ur händelsen.
Triage är latin och betyder prioritera/sortera. Det används inom akutsjukvården världen över och innebär enkelt utryckt att man ger vård först till den som är i störst behov av vården. Kölappssytem och "vassa armbågar" har inte förtur.

Inom kommunpolitiken är jag inte lika säker på att man uppfattar de här sambanden eller ens tycker att det är viktigt. När jag tittar på helheten känns det många gånger som om man hellre behandlar istället för att förebygga. Det känns som om man allt för ofta sätter vuxenvärldens behov av ytterliagre överflöd före barnens. Kanke inte så konstigt om man tänker efter. Barn ska synas, men inte höras. Dessutom har dom inte rösträtt!

I Falun nedrustar vi skolan och genom att tex köpa ut 40 lärare. Sjuttio procent av Fauns grundskolor är byggda eller renoverade före 70-talet. Vi nedrustar fritidsgårdar och försämrar förutsättningarna för föreningslivet. Samtidigt förfasar vi oss över att allt fler barn måste omhändertas för att dom mår dåligt. Kanske läge att fundera på varför dom mår dåligt och göra något av den funderingen. Dessa prioriteringar görs i samma andetag som vi bygger nya kontor för vuxna, flotta entreer, stenlägger torg med gatsten från Kina och inrättar nya tjänster för fd förvaltningschefer (vilket medför ökade kommunala kostnader med miljonbelopp). Anses det mera "obehagligt" att köpa ut en fd chefstjänsteman än en lärare? Vem har gjort den prioriteringen? Javisst ja, vi beslutsfattare så klart!

Den dagen Falupartiet får bestämma själva ska vi på allvar fundera på att inrätta två handlingsplaner som vägledning för beslustfattare inom hela kommunkoncernen.
Dels UKTLS = "Undvik kommunalt trauma liv support" och
VKTLS = "Vid kommunalt trauma liv support".
För det måste väl ändå vara så att den största delen av offentlig sektors resurser ska gå till att ge alla människor möjlighet till ett bra liv. Den andra delen av resuserna måste användas i det fall då det sociala skyddnätet ändå misslyckas.

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0