Huka er gubbar, för nu laddar vi om!

I Sveriges Kommun och Landstigsförbunds (SKL) tidskrift "Toppolitiker" finns en artikel med överskriften "Fortfarande flest män i toppen". Den menar att bland förtroendevalda i kommuner och landsting är könsfördelningen jämnare än inom flertalet andra samhällssektorer (1).
Samtidigt belyser artikeln väldigt tydligt att det är jämställt fram till den högsta posten men där är det stopp. Bara 20 % av komunstyrelseposterna innehas av en kvinna. Ändå är det bättre än förra mandatperioden. Den typiske ordföranden i Sveriges kommunstyrelser, är en man mellan 50-65 år född i Sverige och gift (2).
Kvinnorna ansvarar i större utsträckning för så kallade "mjuka verksamheter" och män för tekniska och "hårda" nämnder (3).

Vän av ordning frågar sig naturligtvis hur det här stämmer överens med Falun.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. I Falun består den av 61 ledamöter, vilka är de personer just du röstat in i samband med 2006 års kommunalval. Kvinorna representerar 39 % av församlingen och männen 61 %. Den typiske kommunfullmäktige ledamoten i Falun är en man på 57 år (1).

Den högsta politiska posten i Falun (Komunfullmäktiges ordförande och Kommunstyrelsen ordförande) har i Falun aldrig innehavts av en kvinna. År 1641 instiftade Drottning Kristina Faluns stadsprivilegier. För den som vill och orkar göra ett besök i "Faluns slott" = Rådhuset, blir snabbt varse att väggarna pryds av män, män , män, män , män (och dom är tråkigt nog inte ens lättklädda) och Drottning Kristina. Hon abdikerade under 1600-talet från Sveriges tron och gifte sig inte ens med en kvinna (2).

Faluns kommuns styrelser och nämnder styrs till 61 % av män. Precis som i riket så ansvara kvinnorna i större utsträckning för de "mjuka nämnderna". Medelåldern på Faluns orföranden är 61 år. Den typiske Kommunstyrelseledamoten är en man på 58 år. Den typiske politiska gruppledaren är en man på 57 år (3). 

Summan av kardemumman är att den typiske toppolitikern i Falun är en svenskfödd man på 58 år. Vad anledningen är till att så få kvinnorna når den absoluta toppen kan man fundera över. Kanske är det ett självförvållat könsmönster hos oss kvinnor. Eller som den manlige Mc Donalds chefen sa: Bakom varje framgångsrik man står en kvinna. Bakom varje framgångsrik kvinna ligger en tvätthög!.
Kanske är det jätteproppen Orvar (med M) som anser att man ska slita ut en man i taget. 
Idag förstår jag i alla fall varför skola och ungdomsfrågor inte räknas som tillväxtpolitik!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0