Skateparken, ett politiskt fiasko!

Jag har blivit kontaktad av av några personer som ska göra en dokumentärfilm kring skateparken i Falun.  Framförallt fokus på varför det tagit så många år (sju år) att verkställa beslutet.
Min personliga åsikt är att skateparken är ett lysande exempel på bristande jämlikhet och jämställdhet i samhället. Landets beslutsfattare slår sig allt för ofta på bröstet för att vi nästan är lika många kvinnor som män till numerären. Men när det kommer till möjligheten att utöva makten skiljer sig förutsättningarna åt.  Jämlikhet innebär att man har samma förutsättningar oavsett om man är gammal, ung, kort, lång, invandrare, handikappad, homosexuell osv. Jämställdhet handlar om att kvinnor och mäns ska ha samma rättighter och tex få lika mycket plats i samhället. Kvinnliga politiker driver ofta "mjuka frågor" som barnomsorg och äldreomsorg. Manliga politiker driver ofta "hårda frågor" som byggnader och gator.

1. I ett första steg handlar det om (faktisk) REPRESENTATION. Att den som sitter i en beslutande församling har något att säga till om och att de företräder alla Faluns intressenter. Att styrelser och nämnder verkligen representerar unga, gamla, invandrare, handikappade osv. För finns det inget intresse för en fråga, så är det heller ingen som lyfter den. (titta gärna på mitt inlägg- "Huka er gubbar, för nu laddar vi om).

1. Jag har tagit del av artiklar sedan 1978 som handlar om Falu ungdomars önskan att få en skateboardhall. Ungdomarna uppvaktade redan då "tunga manliga politiker "med namnlistor. Det har gått 31 år sedan dess. Hösten 2002 lyfte jag och Falupartiet, med hjälp av ytterligare några borgerliga representanter, inrättandet av en Skateboard hall i samband med vårt budgetförslag. 

2. När det väl finns representation och intresse så gäller det att få upp frågorna på DAGORDNINGEN.

2. Under pågående möte lyckades vi få med oss ett helt enigt kommunfullmäktige (61 politiker) att anslå pengar till en skateboardhall på regementet. Ungdomarna blev glada och politikerna hade gott samvete.

3. I ett tredje steg handlar det om TOLKNINGSFÖRETRÄDE. När beslutet väl är fattat kommer en process där man förbehåller sig rätten att använda pengarna till det faktiska beslutet eller något liknande behjärtansvärt ärende (många gånger utan att fråga beslutsfattarna).

3. Cirka 1 år efter beslutet befann sig Kommunstyrelsens politiker uppe på ett företagbesök på regementet. I samband med det var vi flera som tyckte det skulle vara kul att se skateboardhallen från insidan. Lagom långa i ansiktet blev vi när vi förstod att politiker och tjänstemän i den dåvarande Fritidsnämnden hade använt pengarna i besparinggsyfte. Man försvarade sig med att ungdomarna inte längre var intresserad av skateboardhallen då de inte ville bilda en förening. Pengarna hade använts till annat!

Och så började processen om igen......................

1. Efter ytterligare något år bjöd skatekillarna in till ett möte på Arenan. Ett fåtal av dem hade varit med om det "gamla" beslutet, men de flesta killarna var helt nya. Återigen stod möjligehet att få åka skateboard högt på deras dagordning, men den här gången genom en skatepark. Av alla Faluns beslutsfattare var det endast jag och en vänsterpartist som kom till mötet. Vi berättade om det "gamla" beslutet och uppmanande killarna att ställa krav på Faluns politiker att infria sitt löfte. Skatearna drog igång ett gediget arbete med namnlistor, ritningar och sponsorer.

2. Så äntligen var det dax för ett nytt politiskt beslut i Kommunfullmäktige. Majoriteten hade investeringen på 4 miljoner kronor med i sitt budgetförslag juni 2008 (tror jag de var). Ett enigt Kommunfullmäktige ställde sig bakom förslaget. Återigen var ungdomarna glada och politikerna hade gott samvete.

3. Sedan dess har tolkningsföreträdet hamnat hos Trafik och Fritidsnämnden/förvaltningen. Planerna från ungdomarna var att förlägga parken vid Västra skolan, en plats dit skatearna hänvisas redan idag. Västra skolan ligger vid en av Faluns infarter och skulle bli ett häftigt och "pulserande" mottagande när man komer till Falun. Speciellt smakfullt kan det bli med ungdomarnas egen ritning av skateparken i form av "Lilla Stöten". Men se det ansåg inte beslutfattarna i Trafik och Fritid. Man ville istället förlägga skateparken på alla tänkbara "bakgårdar" och skyllde på länsantikvarien som plötsligt hade fått ett väldigt stort intresse för slaggen under den asfalterade ytan. (Utanför manus kan jag oxå berätta att några "välvuxna personer" informellt ville bygga hotell på den nämnda platsen).

De bestämda planerna just nu är att en skatepark ska förläggas till Västra skolan. Det finns 4 miljoner kronor avsatta till investeringen och jag vet att ungdomarna har lyckats få ihop lite sponsorsmedel.
Personligen är jag väldigt positiv till att Faluns politiker och tjänstemän (Kommunstyrelsen, Kommunstyrelseförvaltningen och Skolnämnden) ska få en utbildning i "På lika villkor".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0